Udflugter i Tibet

Udflugter i Tibet

Tibet Udflugt T1         

frokost inkluderet

Highlights

  • Potala Paladset
  • Sera Klostret
  • Norbulingka Paladset


Lhasa er opdelt i en kinesisk og i en tibetansk bydel. Byen har været Tibets hovedstad siden år 1642, da den femte Dalai Lama, Ngawang Lobsang Gyatso  flyttede sin hovedstad hertil fra Shigatze og opførte Potala Paladset, Buddhas bjerg, som siden dets opførelse har været hjem for hver af de efterfølgende Dalai Lamaer, dog til dels kun som vinterresidens. De fleste af Lhasas seværdigheder stammer fra denne periode af byens udvikling.

Denne udflugt tager udgangspunkt i et besøg i Potala Paladset, et af den østlige arkitekturs vidundere. Det 13 etagers Palads rejser sig som et helt bjerg over Lhasa, løfter sig 117 m over dalen, og spreder sig over 400 m fra øst til vest, og 350 m fra nord til syd. Potala Paladset består af henholdsvis det Hvide Palads, med kontorer og bolig for Dalai Lama og munkene, og det Røde Palads, der bliver brugt til de religiøse handlinger og ceremonier.

Paladset er i dag et museum, efter at Dalai Lama d. 14. i 1959 måtte rejse til Indien, efter en opstand imod det kinesiske hjemmestyre.

Imod forevisning af pas, og under ledsagelse af lokalguide får man adgang 1 time til at bese de indre gemakker af paladset.

Man kommer igennem de forskellige områder, hvor de mange Lamaer har haft deres kontor og opholdssted. Man ser også området hvor den sidste Lama havde sine rum, og modtagelsessal.

I Potala paladset er Lamaerne siden d. 5 lama (dog ikke d. 6. lama) begravet i hvad man kalder en Stupa, som er en kunstig begravelseshøj udført i ler, og belagt med guld og ædelstene.

Den største af stupaerne tilhører d. 5. Dalai Lama, og er 14,5 meter høj. Den er belagt med 5,5 tons guld og dekoreret med mere end 18.000 perler og ædelstene. Et fantastisk skue.

Efter at være kommet ud af Potala Paladset, spises der frokost.

Om eftermiddagen besøges først Sera klostret inde i Lhasa. Sera klostret er et af de 3 største Gelupka klostre i Tibet. Gelupka ordenen er den Buddhistiske trosretning som Dalai Lama tilhører. Klostret er grundlagt i 1419, af en discipel af Tsongkhapa, der er en af grundlæggerne af Gelupka trosretningen, også kaldet de gule hattes orden.

Turen går igennem de forskellige haller og områder i Seraklostret. Er man heldig kan man overvære de diskuterende munke fra Sera munkeuniversitet i dialog med hinanden. Det er en sjovt at se hvordan deres specielle fakter overfor hinanden skal påvirke modparten, til at acceptere ens udlægning af teksten.

Der findes også et bogtrykkeri i Sera klostret, hvor man kan overvære, hvordan mange af skrifterne trykkes med håndkraft.

Efter Seraklostret, går turen til Norbulingka paladset, der var et område hvor de forskellige Dalai Lama, havde deres sommerresidens. Man besøger især, Dala Lama d. 14.’s palads. Fra dette palads rejste Dalai Lama d. 14., d. 17. marts 1959, 4 timer før han ville være blevet arresteret af folkets befrielseshær.

Har man set filmen 7 år i Tibet, vil man kunne opleve flere af de ting Dalai Lama fik foræret af Heinrich Harrer, som filmen handlede om.

Efter denne oplevelse tilbage til ens hotel.

Tibet Udflugt T2         

2 x frokost + 1 x middag inkluderet

Hotelovernatning inkluderet

Highlights

  • Gyantse og Shigatze
  • Kambala Passet
  • Yamdrok Tso
  • Chorten (Største Stupa)
  • Tashilhunpo Klosteret
  • Yarlong Tsangbo floden

Denne udflugt går over 2 dage.

 

Dag 1

Dagen starter med kørsel ud af Lhasa mod Gyantse og Shigatze der er 1. dags slutdestination.

Busturen mod Gynatse og Shigatze fortages ad den gamle vej, men meget smukke vej igennem bjergene.

Lhasa ligger i 3.600 meters højde, så an kommer højt op denne dag.

Vejen snor sig op af bjergsiderne mod den første store spetakulære begivenhed, nemlig den hellige sø Yamdrok-Tso søen i mere end 4 kilometers højde.

Man standser på et højdedrag for at se ud over søen.

Søen har i klart vejr en fantastisk dyb turkisfarvet overflade, og er en af Tibets mest hellige søer, samt et vigtigt centrum for pilgrimsfærder.

Søen er meget langstrakt, ca. 72 kilometer lang, og har et areal på 638 kvkm.

Søen er som sagt hellig, og det er ikke tilladt at fiske i den.

Frokosten er medbragt, og spises undervejs på et smukt sted.

Turen igennem bjergene er helt enestående.

Efter frokost tid kommer man til Kambala Passet, som man skal over.

Kambala passet ligger i 5.035 meters højde, og er omkranset af gletschere, den evige sne eller is.

Turen går nu mod lavere områder, på vej mod næste stop i Gyantse. I Gyantse findes et af de større klostre i Tibet, der indeholder den største stupa (Chörten) i Tibet. Et kort stop for at se denne.

Turen forgår nu over flade strækninger, hvor man har landbrug. Her dyrkes især byg, der bruges til mange forskellige ting i Tibet, bl.a. til at brygge øl.

Sidst på dagen ankomst til Shigatze, der ligger i 3.800 meters højde. Indkvartering på hotellet, og middag.

 

Dag 2

Udflugt i Shigatse by. Byen var Tsang-provinsens traditionelle hovedstad, og her ligger Panchen Lamas hovedsæde i Tashilhunpo Klosteret, som er et af Tibets højdepunkter, og Shigatses hovedattraktion. Klosteret blev grundlagt i 1447 af en af Tsongkhapas (1357 - 1419), (en budhhistisk munk der en af grundlæggerne af  trosretningen Geluk, populært kendt som Gule hats orden), disciple Genden Drup, som senere blev anerkendt som den første Lama. Derudover er byen interessant, da det er den by i Tibet, som er blevet mindst påvirket af den kinesiske indflydelse.

Der spises  frokost i Shigatze og kører med bussen tilbage til Lhasa ad den nye vej langs med floden Yarlung Zangbo, der løber ind i Indien og bliver til Brahmaputra floden.

Turen langs med floden er utrolig flot, og der gøres foto stop flere gange.

På vej tilbage til Lhasa stoppes og man besøger en lokal familie, for at få et indtryk af hvordan de tibetanske familier lever.

Tilbage til et hotel i Lhasa

Udsigt over Lhasa fra Potala Paladset

Udsigt over Lhasa fra Potala Paladset

Haven omkring Norbulingka Paladset

Haven omkring Norbulingka Paladset,

Dalai Lamas Sommerpalads

Lhasa til Shigatse

Stop på vej fra Lhasa til Shigatse

3 Stupaer på vej op til Tashihunpo klostret

3 Stupaer på vej op til Tashihunpo klostret

hjemsted for Panchem Lama

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sinex Rejser Vester Farimagsgade 1 1606 København V

33882266  rejser@sinex.dk  www.sinex.dk